[:en]Staff[:ru]Сотрудники[:uk]Співробітники[:]

Запара Світлана Іванівна Zapara Svitlana

Д.ю.н., професор, суддя ТВ-проекту ТК “Інтер” Сімейний суд – сезон 2016-2017.

Е-mail: zapara2007@ukr.net

Europass: Curriculum Vitae

Scopus Preview

Google scholar

ORCID

Автобіографічна довідка

Народилася 27.11.1972 р. у м. Кагулі в сім’ї військовослужбовця (родом з Полтавської області). Навчалася в Полтавському педагогічному інституті ім. В.Г. Короленка на історичному факультеті психології, а також на правничому факультеті Львівського національного університету імені І. Франка. Після закінчення вищих навчальних закладів отримала дипломи із присвоєнням кваліфікації учителя історії і права, практичного психолога в закладах освіти, юриста.

З 1994 року працювала викладачем права в Запорізькому комерційному технікумі. З 1996 року очолювала циклову комісію правознавчих дисциплін.

З 2000 року – трудовий арбітр Національної служби посередництва та примирення. Брала участь у вирішенні колективних трудових спорів на виробничому, галузевому та національному рівнях.

З травня 2003 року член Української Асоціації фахівців трудового права.

З 2000 року – аспірант заочної форми навчання Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова за спеціальністю 12.00.05. – трудове право; право соціального забезпечення. У 2005 році захистила кандидатську дисертацію на тему: «Удосконалення процедури вирішення колективних трудових спорів (конфліктів) примирними органами в Україні». З 2008 року – присвоєно вчене звання доцента кафедри правового забезпечення АПК Сумського НАУ.

З 2004 року працювала в Запорізькому національному університеті на посаді доцента кафедри конституційного та трудового права.

З вересня 2006 року – завідувач кафедри правового забезпечення АПК, декан юридичного факультету СНАУ.

Запара С. І. є членом редакційної колегії таких журналів: «Бюлетень Національної служби посередництва та примирення», «Journal of Modern Science» (Польща), «Бюлетень головного управління юстиції в Сумській області».

За редакцією Світлани Іванівни в 2009 році було видано з грифом МОН навчальний посібник «Правознавство». Запара С.І. є співавтором трьох навчальних посібників з грифом МОН.

З 2008р. – сільськогосподарський експерт – дорадник, здійснює сільськогосподарську дорадчу діяльність з надання соціально спрямованих дорадчих послуг з юридичних питань та правового забезпечення АПК.

У 2009 році С.І. Запара пройшла стажування в Університеті Мартина-Лютера, Халлє (Німеччина), що проходило в межах отриманого гранту для юридичного факультету від німецької служби академічних обмінів Deutschen Akademischen Austauschdienstes (DAAD), у тому числі й на проведення двох науково-практичних семінарів в Університеті Мартина-Лютера, Халлє (Німеччина) та Сумському НАУ із залученням провідних вчених України та Німеччини, аспірантів та студентів факультету.

У 2012 р. С.І. Запара очолила групу українських вчених, які отримали грант за участі Польської фундації Вармінсько-Мазурського воєводства від Європейського Союзу на тему «Підприємливе покоління – інноваційні форми активації», у межах якого п’ять викладачів юридичного факультету брали участь у двох семінарах (лютий та липень 2012 р.), що проходили на теренах Польщі та Сумського НАУ.

Протягом 2012 – 2013 рр. – виступила експертом у міжнародному шведсько-українському проекті у сфері вирішення трудових спорів з метою розробки «Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні».

Загалом С.І. Запара брала участь у п’ятнадцяти міжнародних проектах, отриманих від ЄС, Німеччини, Польщі.

У 2014 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора юридичних наук за спеціальністю 12.00.01 – теорія та історія держави і права; історія політичних і правових учень на тему: “Генеза та доктринальні засади інституту захисту права на працю в сучасній Україні”.

У липні 2015 р. обрана заступником голови секції «Право» Наукової ради МОН.

У 2016 р. присвоєне вчене звання професора кафедри правового забезпечення АПК.

У 2016 р. обрана академіком міжнародної академії освіти і науки (по відділенню права).

Запара С.І. є громадським діячем, керівником громадської організації «Європейський вимір». У 2016 р. Запара С.І. (у співавторстві із Ковальовим Б.Л.) підготувала проект та отримала сертифікат переможця загальноміського голосування у рамках громадського (партиципаторного) бюджету м. Суми на підтвердження його реалізації міською владою у 2017 році «Спортивний майданчик для дітей та дорослих «Зоряний» вартістю 420 тис. грн. За розробку цього проекту номінована лауреатом конкурсу «Топ-50 – 2016» найкорисніших та найважливіших людей Сумщини та їх справ у 2016 р.

Запара С.І. є керівником більше як десяти наукових досліджень на проведення науково-дослідної роботи за рахунок бюджетних асигнувань. У 2017 році під керівництвом Запари С.І. здійснюється дослідження на тему: «Формування нової системи захисту трудових прав: національні особливості та міжнародні стандарти».

Запара С.І. є автором понад 100 наукових праць, серед яких монографії, підручники, навчальні посібники. За якісну багаторічну професійну діяльність неодноразово нагороджувалась почесними грамотами Сумського національного аграрного університету, подяками Сумської обласної державної адміністрації, Міністерства освіти та науки України, Міністерства аграрної політики України. Запара С.І. була нагороджена Сумською обласною премією та відзнакою імені А.С. Макаренка, іменними нагрудними відзнаками Петра Могили та Національної служби посередництва та примирення.

З грудня 2018 року адвокат Національної Асоціації Адвокатів України.

З 2021 року перший заступник Голови Національної служби посередництва і примирення.

НАУКОВА РОБОТА

Переглянути