[:en]Events at the Faculty[:ru]События на факультете[:uk]Події на факультеті[:]

Обмін досвідом та власним баченням в рамках в рамках програми “Erasmus+”

З 16 по 26 жовтня студенти юридичного факультету спеціальностей міжнародне право та право у супроводі викладачів кафедри міжнародних відносин Клєцової Н. В. та Волченко Н. В. приймали участь у молодіжному польсько-українсько-литовському обміні “Common Europe – Common Values”, який проходив в рамках програми “Erasmus+”. Молодь отримала чудову нагоду спілкування англійською мовою із представниками Польщі та Литви, обміну досвідом та власним баченням того, яких цінностей повинна дотримуватися людина, що вважає себе європейцем. Відпрацювання навичок публічного виступу, аргументації своєї точки зору, формулювання висновків за результатами досліджень і багато інших компетенції було вдосконалено під час навчання. Ворк-шопи та відвідання редакції газети “Tygodnik Podhalański” дозволили зазирнути у світ журналістики із середини, навчитися брати інтерв’ю, обробляти отриману інформацію, правильно її оформляти та представляти до опублікування. Розроблена студентами система європейських цінностей була перенесена на керамічні зірки, зроблені студентами після майстер-класів та відвідання заводу по виробництву гончарних виробів.

Окрім насиченої навчальної програми студенти отримали чудову нагоду помандрувати мальовничими гірськими куточками Закопене, Долиною п’яти озер, ознайомитися із культурою Польщі та Литви, відвідати історичні пам’ятки, наприклад, концентраційний табір Аушвіц-Біркенаю, замок у Кракові. Демонстрація національних цінностей українською групою у вигляді класичного українського весілля зацікавила навіть місцеві ЗМІ, які опублікували статтю про “Український вечір” на проекті.

Студенти щиро вдячні за таку нагоду керівництву проекту, шановному пану Миколі Ващенко, а також юридичному факультету, в особі декана Світлани Іванівни Запари! Маємо надію, що спільна плідна робота стала початком довготривалої співпраці.

Відгуки учасників проекту:

Анастасія Недбаєва – студентка 1 курсу спеціальності міжнародне право. Проект був неімовірним, адже надав нам можливість знайти нових друзів, нові знання, нові враження. Цей проект – випробування, в якому ти розумієш чого ти вартий, що можеш зробити та над чим ще треба працювати. Він дає змогу переосмислити життя та поставити нові цілі. Я дуже задоволена можливістю взяти участь у програмі Erasmus+.

Олександр Середа – студент 1 курсу спеціальності міжнародне право. Цей проект – це неімовірна можливість відкрити для себе щось нове і всебічно розвиватися. На мою думку, навички із журналістики, які ми отримали на проекті, знадобляться нам у майбутньому. Проект став кращим прикладом проведення часу із користю. Я б радив кожному студенту не упустити аналогічну можливість і подавати заявки на інші аналогічні проекти.

Роман Антонюк – студент 1 курсу спеціальності міжнародне право. Цей проект був для мене цікавим через те, що він надав мені можливість дізнатися багато нового про культуру інших країн, зокрема Польщі та Литви. Також, я покращив свої навички з журналістики. Дізнався, як правильно брати інтерв’ю та оформлювати статті.

Лілія Сергієнко – студентка 1 курсу спеціальності міжнародне право. Дякую проекту Erasmus+ за таку можливість відвідати Польщу, познайомитися із новими людьми, дізнатися більше про їх культуру та країну. Я щиро вдячна за такий досвід!

Станіслав Сорокін – студент 1 курсу спеціальності міжнародне право. Це був дуже цікавий проект. Я б хотів приймати участь у подібному обміні наступного року.