[:en]Staff[:ru]Сотрудники[:uk]Співробітники[:]

Кравцова Тетяна Миколаївна

Доктор юридичних наук, професор, Відмінник освіти України, член Науково-консультативної ради при Верховному суді, експерт з акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Електронна адреса: tatiana_kr@meta.ua

Google scholar

Scopus 

Автобіографічна довідка 

Має дві вищі освіти. У 2002 році закінчила з відзнакою Національний університет внутрішніх справ і отримала повну вищу освіту за спеціальністю “Правознавство” та здобула кваліфікацію спеціаліста юриста. У 1994 році закінчила з відзнакою обліково-економічний факультет Харківської академії організації та технології харчування за спеціальністю “Бухгалтерський облік, контроль та аналіз господарчої діяльності” та здобула кваліфікацію спеціаліста  економіста.

Доктор юридичних наук,  має наукове звання професора.

У 2004 р. захистила докторську дисертацію на тему «Адміністративно-правові засади здійснення державної регуляторної політики в сфері господарювання», спеціальність 12.00.07 – теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право.

У 1998 році захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук на тему «Науково-практичні основи діагностики банкрутства у підприємницькій діяльності» за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент і маркетинг.

Працює у закладах вищої освіти з 1995 року.

1995 – 1996 р.р. – старший викладач кафедри економіки та фінансів Сумського державного університету.

1997 – 2000 р.р. – доцент кафедри правового забезпечення АПК Сумського державного аграрного університету.

2000 – 2006 р.р. – працювала у Харківському національному університеті внутрішніх справ: 2000-2005 рр. – доцент кафедри правових основ підприємницької діяльності; 2005-2006 – професор кафедри правових основ підприємницької діяльності.

2007 – 2016 р.р. – професор кафедри юридичних дисциплін Сумської філії Харківського національного університету внутрішніх справ.

З 2016 р. до цього часу –  професор кафедри правосуддя Сумського національного аграрного університету.

Кравцова Т.М. є автором 124 наукових публікацій, серед них: 8 монографій, 10 статтей Scopus та Web of Science,  13 навчальних посібників (в тому числі у співавторстві).

Має два авторських свідоцтва.

Сферою наукових досліджень є правове регулювання участі держави та місцевого самоврядування в сфері господарювання, адміністративно-правові режими господарської діяльності, методологій сучасного правознавства.

Т.М. Кравцова є членом редакційних колегій наукових видань:

2007 р. – до цього часу – член редакційної колегії збірнику наукових праць «Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ».

2010 р. – до цього часу – член  редакційної колегії «Бюлетеню Головного управління юстиції у Сумській області».

2017 р. – до цього часу – заступних головного редактора наукового фахового журналу «Приватне та публічне право».

Кравцова Т.М. бере активну участь в атестації науково-педагогічних кадрів.  На цей час під її науковим керівництвом захищено шість дисертацій на здобуття наукового ступеню кандидата юридичних наук зі спеціальності 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право.

З 2019 року до цього часу член Спеціалізованої вченої ради Д 55.051.07 Сумського державного університету  із правом проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук зі спеціальностей 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право (юридичні науки).

2016 – 2019 р.р. була членом Спеціалізованої вченої ради К 55.051.07 Сумського державного університету  з правом прийому до розгляду та проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня  кандидата наук за спеціальністю 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право (юридичні науки).

У 2007 – 2013 р.р. була членом спеціалізованої вченої ради Д 64.700.01 у Харківському національному університеті внутрішніх справ із правом проведення захистів дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук зі спеціальностей 12.00.07 – адміністративне право і процес; фінансове право; інформаційне право (юридичні науки) та 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність (юридичні науки).

У 2010 – 2012 р.р – член Спеціалізованої вченої ради К 64.700.04  Харківського національного університету внутрішніх справ із правом прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.06 «Юридична психологія» (психологічні науки).

Має багаторічний досвід практичної професійної діяльності:

1994 – 1996 р.р –  працювала  головним бухгалтером у Акціонерному товаристві “Номак–Інвест” та Товаристві з обмеженою відповідальністю “Данкор-Поліграф”.

1996 – 1998 р.р. – заступник директора з фінансових та правових питань Товариства з обмеженою відповідальністю “Аліта”.

У 2002 р. – юридичний експерт американського проекту BIZPRO, надавала консультації Національній коаліції громадських організацій “Перевірки”.

2004 р. була експертом-консультантом проекту “Участь громадськості у підготовці та виконанні програм розвитку малого підприємництва” по гранту Інституту Конкурентного суспільства (м. Київ) від Center for International Private Enterprise – CIPE, провела аналіз програми розвитку малого підприємництва Сумської області на 2003-2004 роки, розробила рекомендації щодо програми розвитку малого підприємництва Сумської області на 2005-2006 роки.

2005 р. – юридичний експерт проекту “Підвищення спроможності бізнес-асоціацій здійснювати контроль за впровадженням нового законодавства для бізнесу” по гранту Інституту Конкурентного суспільства (м. Київ) від Center for International Private Enterprise – CIPE, провела моніторинг виконання вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування у Сумській області.

2005 р. – експерт Програми розвитку ООН (ПРООН) в Україні у проекті “Складання обласних планів заходів щодо покращення інформування, проведення консультацій з громадськістю та залучення громадян до участі у розробці та реалізації управлінських рішень у Сумській області”, розробила рекомендації та перелік конкретних заходів щодо розширення умов для проведення консультацій органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з громадськістю в Сумській області.

2006 – 2007 р.р. – доцент кафедри юридичних дисциплін  Сумського юридичного факультету Харківського національного університету внутрішніх справ.

2006 р. – консультант Проекту   Center for International Private Enterprise – CIPE  “Зміцнення ролі бізнесу при проведенні економічних реформ”, приймала участь у розробці методичного посібника “Дозволи та дозвільна система у сфері господарської діяльності”.

2015 р. – юридичний експерт проекту USAD «Підтримка невідкладних реформ для покращення бізнес – середовища в Україні», провела антикорупційну експертизу нормативно-правових актів Сумської міської ради, приймала участь у розробці проекту рішення «Про Правила розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Суми».

З 2019 р. – член Науково-консультативної ради при Верховному суді.

З 2019 р – експерт з акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

З 2020 р. – академік ГО «Академії адміністративно-правових наук».

Кравцова Т.М. має досвід нормотворчої діяльності.

У 2003 р. була членом робочої групи з підготовки проекту Статуту територіальної громади міста Суми. Особисто розробила статті Статуту: ст.23 “Право на підприємницьку діяльність”, ст. 61 “Право сумчан на участь у міському самоврядуванні”, ст. 83 “Акти органів і посадових осіб міської влади”, ст.89 “Відносини та співпраця міської влади з підприємствами, установами і організаціями різних форм власності”.

2004 р. – член робочої групи з підготовки проекту “Положення про впорядкування здійснення контролю за господарською діяльністю суб’єктів підприємництва виконавчими органами Сумської міської ради”, прийняте Сумською міською радою 23 червня 2004 р. (№ 854-МР).

У 2006 р. – член робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та  підприємництва з підготовки законопроекту про державний нагляд та контроль у сфері господарської діяльності.

2006-2007 р.р. – член  робочої групи при Комітеті Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства з підготовки законопроекту про будівельну діяльність.

2008 р. – член робочої групи при Державному комітеті з питань регуляторної політики та підприємництва з підготовки нормативної бази щодо вдосконалення дозвільних процедур у сфері будівництва.

2008 р. – член експертної ради при Комітеті Верховної Ради України з питань промислової і регуляторної політики та  підприємництва.

2009 р. – член робочої групи при Міністерстві будівництва з підготовки законопроекту про будівельну діяльність.

2015 р. – член робочої групи з підготовки проекту рішення  Сумської міської  ради «Про   внесення   змін   до   рішення виконавчого   комітету   Сумської міської  ради  від  17.12.2013  «Про затвердження Правил розміщення   зовнішньої реклами  на  території міста Суми».

2020-2021 р. – член робочої групи при Сумській обласній державній адміністрації з вирішення проблемних питань діяльності малого та мікро-бізнесу.

Науково-дослідницьку роботу Т.М. Кравцова успішно поєднує з громадською діяльністю. З 2008 р. очолює СОГО “Інститут публічного права”. З 2019 р. до  цього часу є членом Громадської ради при Головному управлінні Державної податкової служби України у Сумській області. З 2014 р. до 2019 р. є членом Громадської ради при Головному управлінні Державної фіскальної служби України у Сумській області. У попередні роки була заступником голови Громадської ради при Головному управлінні Міністерства юстиції України у Сумській області (2014-2016 р.р.), членом Координаційної ради з питань розвитку підприємництва при Міськвиконкомі Сумської міської ради (2014 – 2015 р.р.),  членом Громадської ради при Головному управлінні Міністерства доходів і зборів України у Сумській області (2012 – 2014 р.р.), членом Економічного клубу Сумської обласної державної  адміністрації (2007 – 2010 р.р.),  науковим консультантом управління з питань розвитку підприємництва Головного управління економіки Сумської обласної державної адміністрації (2003 – 2007 р.р.), членом апеляційної регуляторної комісії при Сумській обласній державній адміністрації (2005 – 2010 р.р.), членом Координаційної ради з питань розвитку підприємництва при Голові  Сумській обласній державній адміністрації (2004 – 2014 р.р.), членом Ради Сумського осередку Всеукраїнської спілки “Громадський парламент жінок України” (2003 – 2010 р.р.), членом Ради Сумського регіонального відділення Спілки підприємців, малих, середніх і приватизованих підприємств України (2002 – 2008 р.р.), членом Громадської колегії при Податковій адміністрації Сумської області (2002 – 2012р.р.).

Постійно підвищує свою професійну кваліфікацію.

У 2002 р. проходила стажування в державних та громадських інституціях США за програмою “Громадські зв’язки”, яка фінансувалася Державним департаментом США та проводилася в Україні Відділом з питань преси, освіти та культури Посольства США разом з американською некомерційною організацією Проект Гармонія.

2005 р. – учасник  Міжнародної школи “Європейський союз після інтеграції країн центральної Європи” (м. Варшава, Польща) за підтримкою Європейської комісії. В межах навчання у Міжнародній школі проходила стажування у інституціях Європейського союзу, а саме: Європейському Парламенті (Бельгія, м. Брюсель), Європейському Інвестиційному банку (Люксембург, м. Люксембург), Рахунковому Трибуналі (Люксембург, м. Люксембург), Європейському Центральному банку (Франція, м. Франфурт на Майне), Європейському суді з прав людини (Франція, м. Страсбург.).

2018 р. підвищувала кваліфікацію в Українській школі законотворчості, виконала випускну роботу на тему: «Актуальні питання реформування системи місцевого самоврядування».

2018 р проходила стажування у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного суду.

З 2007 р. Кравцова Т.М.  – відмінник освіти України. У 2010 р. нагороджена МОН України нагрудним знаком “Петра Могили”. За вагомі досягнення у науково-педагогічній діяльності, а також за вагомий внесок у реформування національної економіки, розвиток підприємництва та формування ринкової інфраструктури в Україні неодноразово була відзначена:  2003 р. – відзначена подякою Голови Сумської обласної державної адміністрації за значний особистий внесок у розвиток підприємництва на Сумщині та сумлінну працю; 2005 р. – нагороджена почесною грамотою Міністерства освіти і науки України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, плідну науково-педагогічну діяльність; 2006 р. – нагороджена почесною грамотою Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва за вагомий внесок у реформування національної економіки, розвиток підприємництва та формування ринкової інфраструктури в Україні; 2007 р. – нагороджена почесною грамотою Міністерства регіонального розвитку і будівництва України за високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток будівельної галузі України; 2015 р. – нагороджена почесною грамотою Сумської обласної ради за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, плідну науково-педагогічну діяльність.

НАУКОВА РОБОТА

Переглянути